Halloween

Comments are closed

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31. éjszakáján (a mindenszentek (All Hallows’ Eve) előtti este), amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt a divatja. Magyarországon is így történt és az egyébként inkább szomorúságra, mint vigasságra okot adó ünnep a mindenszentek és a halottak napját  megelőző nap bulizós és játékos hangulatú szokásává vált.A keresztény közösségek a november elsején megtartott mindenszenteken és a november másodikán megtartott halottak napján a halottakra emlékezés gyertyáival fényt hoznak az éjszakába, nem félelmet és horrort.

Halloween szokásai és jelképei a pogány korban gyökereznek. A keresztény hitelvek szerint Isten igéje a keresztények számára több helyen határozottan tiltja, hogy bármi módon keresse valaki a kapcsolatot a halottakkal.

Írországban október 31. éjszakája a mindenszentek éjszakája (All Hallows’ Eve) nevet kapta. November első napja volt a keresztény ünnepnap, a mindenszentek napja (All Saints’ Day vagy All Hallow’s Day).

Halloween Magyarországon

Magyarországon a halloween ünnep a 2000-es évek elején kezdett elterjedni, rekvizitumai főleg a gyermekek és egyetemisták körében népszerűek. Mára a jelmezkölcsönzők számára kiemelkedő üzlet és nagy forgalmat jelent az angolszász népszokás eltorzított, magyarországi változata, bár megjelenését bőven éri kritika is. A mára már elüzletiesedett, hagyományos angolszász ünnep alapvetően amerikai filmekből és képregényekből vált ismertté Magyarországon. Sokan valódi hagyományok és előzmények nélküli divatnak, a magyar kultúrközegben idegennek és néhány horrorisztikus kellékét visszataszítónak tartják. 

Comments are closed.